Siirry sisältöön

Kieli

Kieli

Valuutta

Valuutta

Luomuvilla

 

Kemikaaleja
vaatteissa -

4 syytä siirtyä luomuvillaaN
Suloisia karitsoja hyppelemässä vihreällä niityllä, isoäidit kehräämässä lankaa perinteisessä maalaismaisemassa.

Nämä saattavat olla ensimmäisiä mielikuviasi kun ajattelet villantuotantoa. Ja ehkä mielikuva onkin joskus vastannut todellisuutta.

Mielikuvista riippumatta villa ja kaikki sen tuotannon vaiheet ovat aina yhteydessä luontoon, eläimiin ja ihmisiin, eikä jälki ole usein kovin kaunista. Kuten kaikilla tekstiiliteollisuuden kuiduilla, myös villalla on omat ekologiset ja eettiset seurauksensa. Hyvät uutiset ovat kuitenkin, että vastuullisilla tuotantotavoilla negatiivisia seurauksia voidaan vähentää huomattavasti! 

1. UHKAAVA EROOSIO

Perinteinen tuottavuuden ympärille rakentuva lampaiden tehokasvattaminen, on hyvin haasteellinen ympäristöllisestä ja eettisestä näkökulmasta. Yksi suurimmista ongelmista on eroosio. Perinteinen tuotantotyyli tarkoittaa jättimäisiä lammaslaumoja, joita ei kierrätetä, torjunta-aineita käytetään huolettomasti, eikä maaperän terveyttä oteta huomioon. Muun muassa nämä tekijät tekevät tuotannosta kestämätöntä: maaperä köyhtyy, syntyy eroosiota, lampaille ei riitä ravintoa ja maa alkaa kirjaimellisesti muuttua aavikoksi.

Tämä oli tilanne monin paikoin Argentiinassa, joka aiemmin oli maailman toiseksi suurin villantuottajamaa. Lopulta maan tuotanto oli pakotettu siirtymään kestäviin maanviljelyn ja lampaankasvattamisen tapoihin, kuten Luomuviljelyyn. Nykyään VAI-KØnkin Luomumerinovilla tuotetaan Argentiinassa Patagoniassa luontoa kunnioittaen, mahdollisimman vähäisin kemikaalein ja tuotantoeläimiä kunnioittaen. Lisää vaihtoehtoisista tuotantotavoista myöhemmin tässä artikkelissa...  

Kauden viimeiset
eko hitti-pipot

ale-hinnoin!

2. KOVAT KEMIKAALIT

Villantuotannon merkittävimmät sudenkuopat liittyvät torjunta-aineisiin. Kun torjunta-aineita käytetään vastuuttomasti, niistä on valtavia haittoja ihmisten ja eläinten terveydelle sekä muun muassa vesistöjen toiminnalle hyvin laajalla alueella.

Esimerkiksi organofosfaatit, joita on laajalti käytetty lammasruven hoitoon, on liitetty tutkimuksissa vakaviin hermovaurioihinihmisissä. Kun tieto tästä levisi, siirryttiin käyttämään korvaavia kybermetrimiin ja pyretoideihin pohjautuvia torjunta-aineita. Ne ovat turvallisempia tuotannon työntekijöille, mutta 1000 kertaa vaarallisempia vesistöille ja veden eliöille kuin organofosfaatit. Lisäksi korvaavat aineet ovat poistettu käytöstä monissa maissa, koska ne on liitetty moniin vedensaastumistapauksiin.

Tässä kohtaa saatat miettiä, onko meillä vain huonoja uutisia kerrottavana. Odota vielä hetki...

3. JÄTEVEDEN KÄSITTELY

Huomattava ympäristötekijä villantuotannossa on villan huuhtelemisesta syntyvän jäteveden käsittely, myös tässä vaiheessa torjunta-aineet aiheuttavat ongelmia. Villa on ainut tekstiilikuitu, joka vaatii vesipuhdistuksen ennen kehräämistä. Tämä johtuu rasvasta ja liasta, joita tarttuu villan kuiduihin lampaan elämän aikana (liittyy kaikkeen siihen hyppelyyn vehreillä nurmilla). Siksi villa täytyy pestä kuumalla vedellä ja seurauksena on valtavia määriä rasvaista lietettä, johon kemikaalit ovat liuenneet. Tämä liete on suuri ongelma ympäristön kannalta sen korkean saastepitoisuuden takia. Jokaista huuhdeltua villa kiloa kohden syntyy 1,5 kiloa saastunutta lietettä.

Ei hätää, tähän rasvaiseen saastesotkuun on ratkaisu! Lampaan rasvaa voidaan käyttää lanoliinin valmistamiseen, mutta tämä vaatii minimaalista kemikaalien käyttöä. Katsos, lanoliinia on pitkään käytetty iho- ja nännivoiteissa, joten erityisesti suoraan iholle levitettynä kemikaalit aiheuttaisivat valtavan terveysvaaran.

"Jos nämä ikävät torjunta-aineet kerran aiheuttavat niin paljon harmia, miksei vain siirryttäisi Luomuun! "

4. RATKAISUNA LUOMUVILLA

Luomuvilla kerätään luonnonmukaisesti kasvatetuilta lampailta, jotka ovat saaneet laiduntaa niityllä ja syödä luomurehua, niitä ei altisteta torjunta-aineille, eikä upoteta synteettisiin pyretoideihin tai organofosfaatteihin kuten perinteisesti kasvatetut lampaat. Lammasrupea ehkäistään ja hoidetaan luomulampailla vain tietyillä pistettävillä tai levitettävillä valmisteilla, joiden käytöllä minimoidaan kemikaalikuormaa ja siten vaikutuksia veden ekosysteemeihin ja alavirroilla tehtävää prosessointia.

Kestävästi tuotettu Luomuvilla kerää nopeasti suosiota. Luomuviljelyn standardeja noudattamalla ratkaistaan monia ympäristöllisiä ja eettisiä ongelmia, joita perinteinen villantuotanto pitää sisällään. Kun käytät Luomuvillaa, sinun ei koskaan tarvitse huolehtia tuotteen turvallisuudesta lapsille tai siitä, onko tuotannon lampaat viettäneet elämänsä ahtaissa sisätiloissa tai upotettu koviin kemikaaleihin.

Tässä artikkelissa esitellyt seikat ovat syynä siihen, että me VAI-KØlla olemme päättäneet alusta asti käyttää ainoastaan luonnonmukaisesti tuotettua
ja sertifioitua villaa pipoissa, lapasissa, huiveissa ja neuleissamme. Eikä mitä tahansa villaa, vaan super käytännöllistä Merinovillaa!
 

KÄYTÖNNÖLLINEN MERINOVILLA

Villa on usein lampaankasvatuksessa toissijainen tuote lampaanlihalle. Siksi villaa ei yleensä hoideta, tästä seuraa, että se on huonolaatuista ja karkeaa. Näistä tekijöistä seuraa, että villan markkina-arvo on matala ja osa lampaidenkasvattamisesta syntyvistä resursseista valuu hukkaan. 

Merinolampaiden kasvattamisessa strategia on täysin päinvastainen! Merinovilla on hienolaatuista ja arvostettua, joten merinolampaita kasvatetaan pelkästään villan vuoksi. Yhden lampaan villasta voidaan muokata 5 kiloa hyvälaatuista kuitua, joten merinovillantuotanto on todella tehokasta perinteiseen villantuotantoon verrattuna.

Mutta merinovillan tuottamiseen liittyy yksi erittäin ikävä käytöntö... mulesign.

EROON MULESINGISTA

Mulesing on kirurginen käytäntö, joka tarkoittaa ihon poistamista lampaan peräosasta, jotta flystrike-niminen loinen ei tarttuisi eläimeen. Kaikki eläinten eettistä kohtelua ajavat järjestöt ovat vahvasti tätä käytöä vastaan siitä aiheutuvan kärsimyksen takia. Onneksi loista esiintyy vain Uudessa-Seelannissa ja Australiassa (kuitenkin yli 80% maailman villasta tulee näistä maista), joten VAI-KØn käyttämän argentiinalaisen merinovillan tuotannossa tätä kivuliasta käytäntöä ei taatusti harjoiteta.

Tahdomme, että kaikkia tuotannon työntekijöitä ja eläimiä kohdellaan kunnioittavasti: terveyshaitat eivät kuulu vastuulliseen tekstiilituotantoon. Siksi meille VAI-KØlla on perustavanlaatuista käyttää bluesign ja G.O.T.S-sertifioitua merinovillaa, joka on tuotettu ihmisen, eläinten ja luonnon hyvinvointia ajatellen. Käyttämämme merinovilla on peräisin luomutiloilta Argentiinan Patagoniasta, kysy lisää jos haluat tietää tiloista tarkemmin!

Kauden viimeiset
eko hitti-pipot

ale-hinnoin!

KIERRÄTETTY TULEVAISUUS?

Kierrätetyt kuidut tarjoavat vähän resursseja vaativat vaihtoehdon nykyisille teksiilikuiduille: energian kulutus on vähäistä, uusia resursseja kuluu murto-osa uusiin kuituihin verrattuna, eikä kemikaalejakaan juuri tarvita jos kierrätettävä kuitu on hyvälaatuista ja kevyesti värjättyä. Kierrätetyn puhtaan villan tuotantoon tarvitaan puolet energian määrästä, joka tarvittaisiin n eitseellisen villamateriaalin tekemiseen !

Villan kierrättäminen kaipaa kuitenkin vielä kehittelyä, jotta lopputuote olisi korkealaatuinen. Jo 200 vuoden ajan kierrätyksen teknologiat ovat noudattaneet samaa logiikkaa: kuidut erotellaan käytetystä materiaalista repimällä käyttäen karstauslaitteita. Tämä rikkoo kuituja, jolloin uuden tekstiilin kuidut ovat lyhyitä ja lanka usein huonolaatuista.

Uusia innovaatioita kehitellään kuitenkin jatkuvasti: olemme VAI-KØlla tehneet jo jonkin aikaa yhteistyötä Metropolia-ammattikorkeakoulun kanssa asian edistämiseksi Suomessa ja olemme varmoja, että tulevaisuudessa kierrättäminen ei enää tarkoita laadusta tinkimistä.

Mitä mieltä sinä olet, miten vaateteollisuus toimii ja miltä vaatteemme näyttävät ja tuntuvat 5, 10 tai 50 vuoden päästä?

LÄHTEET:
Sustainable Fashion and Textiles (2008): Kate Fletcher
Impact of Livestock on Soil, http://agriculture.de/acms1/conf6/ws4lives.htm.

Kauden viimeiset
eko hitti-pipot

ale-hinnoin!


  Kirjoittaja

RIINA,
on VAI-KØn viestintävastaava, joka opettelee Live Alternative -asenteen sisällyttämistä jokaiseen arki- ja juhlapäivään. Kirjoittajan heikkous on YouTuben perhevlogit.


Ostoskorisi on tyhjä

Jatka ostoksia
logo-paypal paypal