Siirry sisältöön

Kieli

Kieli

Valuutta

Valuutta

Materiaalit ja tuotanto

Materiaalit & Tuotanto

Materiaaleista

Riippumatta siitä mitä materiaaleja käytämme tuotteissamme, se kuormittaa luontoa. Kun kuitenkin tarvitsemme vaatteita selvitäksemme, olemme asettaneet missioksemme luoda vaihtoehtoja niin kaupunki- kuin erämaakäyttöön, jotka jättävät niin pienen jalanjäljen ympäristöön kuin mahdollista. 

Me uskomme luonnonkuituihin: niitä on käytetty jo kauan ennen kuin synteettisiä materiaaleja oli olemassa ja ne ovat todistaneet käytännöllisyytensä uudestaan ja uudestaan. Luonnonkuidut maatuvat nopeasti, eikä niiden tuottaminen juuri vaadi kemikaaleja. 

Luomumerinovilla

Merino villa on luonnon oma superkuitu, joka tulee erityisestä lammasrodusta, merino lampaasta. Merinovillasta tekee erityisen sen monet upeat ominaisuudet: se on niin hienoa, että sitä voidaan käyttää alusvaatteiden materiaalina ja toisaalta niin kestävää, että siitä saa mukavia kutiamattomia pipoja. Merinovilla on täysin kierrätettävää ja biohajoavaa, sillä on erinomaisia lämmönsäätelyn ominaisuuksia, mikä tekee siitä mukavan käyttää vaihtelevissa sääolosuhteissa. Merinovilla on myös luonnollisesti likaa- ja hajujahylkivää, joten pesua ei juuri tarvita. Vain tuuletus tai jäädyttäminen riittävät raikastamaan merinotuotteen. 

Merinovillakuidun valmistamiseen tarvitaan noin kolme kertaa vähemmän energiaa kuin polyesterin valmistamiseen ja 4-5 kertaa vähemmän energiaa kuin synteettisten, esimerkiksi nylonin ja akryylin, valmistamiseen. Merinotuotteet eivät myös juuri vaadi pesua, joten vettä ja energiaa säästyy silläkin saralla muihin kuituihin verrattuna. 

Kuten millä tahansa kuidulla, villalla on omat ekologiset ja eettiset vaikutuksensa. Suuret lammaslaumat aiheuttavat eroosiota maaperään ja jätevedet häiritsevät luonnon biodiversiteettiä laajalla alueella. Massatuotantoa harjoittavilla tiloilla käytetään kovia myrkyllisiä torjunta-aineita ja antibiootteja suojelemaan villaa, eikä eläimiä usein kohdella hyvin. 

Näistä syistä olemme päättäneet käyttää ainoastaan luomuviljeltyä ja sertifioitua merinovillaa, jonka negatiiviset vaikutukset ympäristöön, eläimiin ja ihmisiin on minimoitu. 

Luomulampaiden kasvatus, ruokinta, majoitus ja kuljetus tapahtuvat eläinten hyvinvointia ajatellen. Julmat käytännöt, kuten mulesign ja torjunta-aineisiin upottaminen on kielletty ja eläinten stressi on minimoitu. Luomuviljelyssä tauteihin suhtaudutaan ennaltaehkäisevästi, eikä eläimille syötetä antibiotteja, matokuureja tai hoideta torjuna-aineilla ilman todellista tarvetta. Luomulampaita ruokitaan luomurehulla, ne laiduntavat luonnonmukaisesti hoidetulla maaperällä ja niillä on vapaus toimia lajilleen ominaisella tavalla laajoilla ulkoalueilla. 

Bluesign ja G.O.T.S standardit vaativat, että tekstiilien tuotannossa käytettävät kemikaalit läpäiset tiukan seulan, jossa myrkyllisyyttä ja biohajoavuutta tarkastellaan. Toisin kuin luomuviljelyssä, perinteisessä viljelyssä käytetään kymmeniä tuhansia akuutisti myrkyllisiä keminaaleja, sisältäen raskasmetalleja, formaldeydejä ja aromaattisia liuottimia, joista monet Maailman Terveysjärjestö (WHO) on luokitellut vaarallisiksi, koska ne on liitetty syöpä- ja syntymävikatapauksiin sekä hormooni- ja lisääntymismuutoksiin eläimissä ja ihmisissä. 

Lopputuote on vapaa kemikaalijäämistä. Kun haitalliset kemikaalit kielletään tai niiden käyttöä rajoitetaan luomu tekstiilintuotannossa, voidaan tietää, ettei lopputuotteeseen päädy allergisoivia, karsinogeenisiä tai myrkyllisiä kemikaalijäämiä. 

Luomupuuvilla

Samoin kuin merinovillan kohdalla, samat ekologiset ja eettiset luomutuotannon hyödyt pätevät myös puuvillaan. Synteettisiä maanviljelykemikaaleja ei käytetä, jolloin tuotannon työntekjät ja luonto ovat vapaita vastuuttoman kemikaalien käytön aiheuttamista terveyshaitoista ja sairauksista. 
Perinteisessä puuvillan tuotannossa käytetään enemmän kemikaaleja kuin missään muussa viljelyssä, joten luomupuuvillan suosimisella on suhteessa erittäin suuret positiiviset kokonaisvaikutukset. Me ajattelemme, että luomuviljely on ainut tapa, jolla luonnon biodiversitetin, terveiden ekosysteemien ja upeiden puuvillavaatteiden yhtälö saadaan toimimaan. 


Kierrätyspuuvilla

Luomupuuvilla suurin ympäristövaikutus on sen tuotannossa käytettävän veden määrä. Puuvillan kierrättäminen leikkaa tämän ongelman murto-osaan: kierrättämiseen tarvitaan hyvin vähän vettä, eikä resursseja juuri kulu käsittelemiseen tai värjäämiseenkään puuvillan hyvän kierrätyskelpoisuuden takia. 


Tencel

Tencel keksittiin jo 1970-luvulla, mutta sen käyttö tekstiiliteollisuudessa on edelleen vähäistä. Tencel on Lyocelin alamuoto, se on valkaistua puukuitua, joka on tuotettu vaatekuiduksi. Tencel tuotetaan suljetun kierron prosessissa, tämä tarkoittaa, ettei tuotannossa synny ollenkaan jätettä, lisäksi resurssit ja energian kulutus on minimoitu. Tencelin tuotanto on siis hyvin tehokasta ja ympäristöystävällista, valmis kangas on pehmeää, sileää ja hyvin laskeutuvaa. Lisäksi sillä on erinomaiset lämmönsäätelyn ominaisuudet ja se imee kosteutta tehokkaasti.

Tuotannosta

Alusta alkaen missiomme ja visiomme on ollut luoda eettisiä ja ekologisia vaihtoehtoja sekä tehdä hyvää liiketoiminnan avulla sosiaali- ja ympäristösektoreilla. Me uskomme, että ainut tapa toimia niin elämässä kuin liiketoiminnassa, on kaikessa ottaa huomioon ympäristön, eläinten ja kanssa ihmisten hyvinvointi. Eettisyyden ja ekologisuuden tulisi olla uusi normaali, eikö vain? Seuraavaksi kerromme, mitä teemme missiomme toteuttamiseksi käytännössä. 


Eettinen tuotanto

Jokaisella on oikeus työskennellä turvallisessa ja terveellisessä työympäristössä. Tämä saattaa vaikuttaa itsestäänselvyydeltä, mutta asiat vaateteollisuudessa eivät valitettavasti aina ole niin hyvin. Ammattiterveydelliset seikat, kuten kemikaalien käsittely, melu, pöly ja hätätilakoulutus ovat monille täysin vieraita asioita. Suomen kaltaisessa maassa lainsäädäntö suojaa ja virkavalta valvoo työntekijöiden oikeuksia, mutta monissa muissa paikoissa työlainsäädäntö ja sen valvonta on täysin olematonta. 

Näissä paikoissa sertifikaattien käyttö, on erinomainen tapa vaikuttaa tuotannon eettisyyteen sekä muuttaa myös ympärillä olevaa yhteiskuntaa. Monet läpinäkyvyyteen ja informaation vajavaisuuteen liittyvät kysymykset ratkeavat sertifikaattien mukaantulon myötä. Sertifikaatit eivät nimittäin vain valvo yhteistyöyritysten tekemien tuotteiden eettisyyttä, mutta monessa tapauksessa heidän asettamansa eettiset ja ekologiset standardit toimivat esimerkkeinä laajemminkin. Sertifikaatit tarjoavat myös konsultointi apua toimijoille, jotka haluavat muuttaa toimintaansa kestävämmäksi ihmisten ja ympäristön kannalta. 

VAI-KØ käyttää bluesign- ja G.O.T.S-sertifikaattien hyväksymiä materiaaleja. Nämä sertifikaatit ovat vaateteollisuuden tiukimpia ja niiden standardit vaatetuotannolle ovat korkeat. Työoloja valvotaan ja arvioidaan jatkuvasti, jotta paikalliset ongelmat huomataan, sääntöjä voidaan muokata ja tarvittaessa turvautua vakavampiinkin toimenpiteisiin, jotta korkeat standardit pysyvät. 

Tehty EUssa

Työntekijöiden oikeudet ja reilu kohtelu ovat prioriteetteja meille ja uskomme, että maantieteellinen läheisyys on hyvä tapa kontrolloida tuotannon kestävyyttä. Meille VAI-KØlla tämä tarkoittaa, että vaatteemme ja asusteemme on lähes poikkeuksetta tehty EU:n sisällä. Kaikkien tuotantoketjun osien tuominen Eurooppaan ei kuitenkaan ole mahdollista (esimerkiksi merinolampaita ei kasvateta täällä), myös siksi sertifikaattien käyttäminen on meille tärkeää. 

Meidän sertifioitu merinovillamme tuotetaan Argentiinassa, Patagoniassa, se muokataan langaksi sekä värjätään Itävallassa. Pipot, lapaset ja huivit neulotaan Kokkolassa ja villapaidat Kustavissa.

Kelo ja Naava paitojen kangas tehdään Portugalissa ja lopputuote neulotaan Virossa. 

Canvas kassit on tehty Pakistanissa CSR-sertifikaatin alaisuudessa. 

Ekologinen tuotanto

Eettisen tuotannon lisäksi teksiilisertifikaattimme valvovat ympäristönsuojeluun liittyviä seikkoja. Kestävä kehitys on pitkälti sitä, että yritykset pienentävät tietoisesti ekologista jalanjälkeään esimerkiksi optimoimalla energian ja materiaalin kulutusta kilogrammaa tuotettua tekstiiliä kohden. Käytettyjen resurssien minimointi pinenentää vaikutuksia ympäristöön, samalla se tehostaa tuotantoa ja lisää arvoa lopputuotteelle.  

Vesi on elämän ja kuoleman kysymys maapallolla. Siksi tekstiilisertifikaatit valvovat veden käyttöä ja jäteveden laatua, tehtaita vaaditaan palauttamaan puhdistettu vesi kiertoon sekä minimoimaan tuotannon vaikutukset vesistöihin. Vedenlaadulla on valtava merkitys luonnon ja ihmisten terveydelle tehtaiden läheisyydessä. Myös poistoilmaan liittyvät kriteerit ovat tarkat: ilman seassa olevia aineita ja komponentteja valvotaan ja hiilidioksidi päästöjen määrää valvotaan jokaisessa tuotannon vaiheessa. 

Bluesign on lisännyt jo valmiiksi tiukkoihin standardeihin parhaimman mahdollisen toimintatavan vaatimuksen. Tämä tarkoittaa, että toimijoiden tulee käyttää uusimpia, turvallisimpia ja ekologisesti tehokkaimpia saatavilla olevia laitteita ja teknologioita. Tämä konsepti luo jatkuvat kehittymisen ilmapiirin, joka on elintärkeää kehitykselle niin työntekjöiden oikeuksien, kestävän tuotannon kuin uusien vaihtoehtojen luomisen kannaltakin. Eikö olekin mahtavaa? 

Ostoskorisi on tyhjä

Jatka ostoksia