Skip to content

Currency

Currency

Tuotantoketju

Maria Vanonen, VAI-KOn toinen perustaja ja suunnittelija Schöellerin lankatehtaalla kesällä 2019.

Luomu merinovilla

Patagonia, Argentiina 

VAI-KØn merinovilla tulee luomu lammastiloilta Patagonian niemimaalta Argentiinasta. Villa käsitellään paikan päällä Patagoniassa GOTS sertifikaatin alla ja koska matka Eurooppaan on pitkä, tilataan koko kauden villat kerralla.  

Haitallisten kemikaalien eliminointi

Luomutiloilla käytetään vain tuotteita jotka eivät vahingoita lampaita tai maaperää. Tämän seurauksena saadaan kuitu jossa on mahdollisimman vähän tai ei yhtään kemikaalijäänteitä.

Korkeampi biodiversiteetti tilalla

Luomutiloilla kasvisto ja eläimistö on monipuolinen ja eheä. Lampaat saavat ravintorikasta ruokaa luonnostaa eikä korvikkeita tarvita. Patagonian maaperä on aikoinaan kärsinyt liiasta lampaan kasvatuksesta, luomu kasvatus tukee ympäristön elpymistä ja hyvinvointia. Luomutilojen lammaslauma koot on laskettu niin, että jokaista 2,5 kilometria kohden on vain yksi lammas, tämä säästää maaperää ja ylläpitää ympäristön kasvillisuutta.

Korkea eläinten hyvinvointi standardi

Käyttämämme luomu merinovilla tulee lampailta, jotka ovat luontaisesti mulesointi vapaita, kuten kaikki lampaat Argentiinassa. Lampaiden keritsijät saavat säännöllisesti koulutusta Prolana järjestöltä, jotta keritsemisprosessi olisi turvallinen ja mahdollisimman stressitön eläimille. 

Luomu standardit eivät valvo eläinten hyvinvointia tiloilla, siksi VAI-KØ työskentelee toimittajan kanssa joka on sitoutunut parantamaan eläinten oloja jatkuvasti, asettamalla korkeat kriteerit yhteistyötiloille ja kouluttamalla niiden henkilökuntaa. Eläinten hyvinvointia valvoo kolmas osapuoli Senasa protokollan mukaisesti.

GOTS sertifioitu luomuvilla käsittely

Villan pesukäsittelyssä käytetään vain GOTS hyväksyttyjä tuotteita, jotka täyttävät korkeat kemikaali ja ympäristö kriteerit. VAI-KØn villa käsitelllään paikan päällä Trelewissä Patagoniassa. Tämä työllistää paikallisia ja vähentää villan hiilijalanjälkeä, sillä suurin osa maailman villasta kulkee Kiinaan pestäväksi.

Sertifikaatit

  • GOTS
  • ISO 900
  • Oekotex
  • RWS

Luomu lammastila, San Jorge, Peninsula de Valedez, Patagonia

Kuvat: Fuhrmann 

 

Fuhrmann GOTS sertifioitu villan prosessointi laitos, Trelew, Patagonia

Langan valmistus

Hard, Itävalta

VAI-KØ Merinovillan loppukäsittely tapahtuu Itavallassa Schöellerin lankatehtaalla tiukan bluesign sertifikaatin alla. 

Resurssien tuottavuus

VAI-KØn villassa ei käytetä mitään ylimääräistä. Olemme halunneet säilyttää raaka-aineen mahdollisimman luonnonmukaisena sen alkuperää kunnioittaen ja siksi villassamme ei ole konepesukäsittelyä. Tämä rohkaisee loppukäyttäjääkin huoltamaan tuotteen ympäristöystävällisesti tuulettamalla ja tarvittaessa käsin pesemällä.

Päästöt

VAI-KØn villa sapuu pestynä Itävaltaan suoraan Patagoniasta ilman kiertoreittejä. Pyrimme valmistamaan koko vuoden lankatarpeen kerralla. Tämä vähentää veden ja energian kulutusta, koska villat voidaan värjätä isommissa padoissa kerralla. Päästöjen täytyy noudattaa koko tuotantoketjun Bluesign systeemin valvomia rajoja. Vähäpäästöisten komponenttien käyttö ja energiankäytön optimointi alentaa CO2-päästöjä jo itsessään.

Kuluttajaturvallisuus

Jokainen lankaerä ja niihin käytettävät kemikaalit laboratoriotestataan vastaamaan bluesign ja GOTS sertifikaattien määrittämiä rajoja. Etenkin kasvojen herkällä iholla pienikin kemikaalimuutos voi näkyä.

 

Schöeller, Hard, Itävalta 

Merinovilla asusteet

Kokkola, Suomi 

VAI-KØ Merinovillatuotteet valmistetaan Pohjanmaalla neulealan perheyrityksessä pitkällä kokemuksella ja ammattitaidolla luontoa ja ihmistä kunnioittaen. 

Kotimaisuus

Meille on ilo ja kunnia saada valmistaa VAI-KØn pipot ja muut merinovilla asusteet kotisuomessa ja tukea sitä kautta suomalaista tuotantoa ja osaamista.

Ympäristö vastuu

VAI-KØn yhteistyö tehdas toimii tiukkojen ympäristökriteereiden puitteissa jo pelkästään sijaintinsa vuoksi pohjavesialueella. Energian ja veden kulutus on tarkkaan harkittua, hyvänä esimerkkinä neulosten höyrytys pesun sijaan. Leikkuujäte kierrätetään muun muassa öljyntorjuntamattojen valmistukseen.

Sosiaalinen vastuu

Nevertex Oy on suomalainen neulealan yritys, jonka toiminnan tärkein kulmakivi on kotimainen työ. Yritys on perheyritys, jonka juuret ja sydän ovat vahvasti kiinni nykyisessä toimipaikassa, Keski-Pohjanmaan Ullavassa. Yritys haluaa tarjota mahdollisimman monelle lähialueen ihmiselle vakituisen työpaikan ja on valmis kouluttamaan omat työntekijänsä.

Nevertex Oy, Kokkola, Suomi

Your cart is empty

Continue shopping
logo-paypal paypal